ΜΑΡΤΙΟΣ 2020
ΚΑΝΑΛΙ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σχεδιασμός Σήματος
Νίκος Ζάππας
Brand / 3D Modeling / 3D Animation
Concept
Concept της σειράς
Ιστορία & Σενάριο
Concept του σήματος
Ιδέα και σχεδιασμός / Σήμα & Τίτλοι
Η Σειρά Ντοκιμαντέρ "Κινηματογραφικοί Δημιουργοί" παρουσιάζει αυτοβιογραφικά πορτραίτα Διαπρεπών Ελλήνων Σκηνοθετών οι οποίοι με το έργο και την προσωπικότητά τους έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτιστικής αλλά και ιστορικής μας κληρονομιάς.
Η Ιδέα, το Σενάριο και η Σκηνοθεσία της σειράς, φέρει την υπογραφή του Χάρη Παπαδόπουλου, Σκηνοθέτη και Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Η σειρά προβάλλεται από τον Μάρτιο του 2020, κάθε Δευτέρα και ώρα 21.00, στο Κανάλι της Βουλής.
Διάρκεια Επεισοδίου : 60'
Το σήμα αρχής για μια σειρά Πορτραίτων Σκηνοθετών - Κινηματογραφιστών θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε τρείς βασικές ανάγκες.
1. Ένα σήμα με πρωταγωνιστή την Κινηματογραφική Κάμερα του φιλμ 35mm.
2. Να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του κλασσικού κινηματογράφου ώστε να είναι αντιληπτή στον θεατή η αισθητική αναφορά στην εποχή που θυμόμαστε ως περίοδος του κλασσικού σινεμά.
3. Να δημιουργηθεί με τεχνική 3D Animation
Design
3D Modeling / Roza Cine Cam
Η κινηματογραφική κάμερα που σχεδίασα για τις ανάγκες αυτής της παραγωγής βασίστηκε στην ιδέα μιας κλασσικής κάμερας με μεγάλο σασί στην οριζόντια θέση όπως των μηχανών κατά τα μέσα του 20ου Αιώνα και έπειτα.
Τα γρανάζια και τα εξαρτήματα σχεδιάστηκαν με αναφορά - αντιστοιχίας του κινηματογραφικού καρέ - κλείστρου των 35mm. Κατά συνέπεια, η μηχανή σχεδιάστηκε με αναφορά το καρούλι του φιλμ στο σασί.
Μετά σχεδιάστηκε το σασί με την ιδέα του διάφανου κελύφους, ιδέα που μου ήρθε όταν ήμουν στο δίλημμα "Για πόση ώρα να δείξουμε το περιεχόμενο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Το φιλμ άλλαξε χρώμα και από μπεζ έγινε το καναρινί χρώμα της αμόρσας που συναντάμε συχνά στο κινηματογραφικό φιλμ.
Σειρά πήρε το σώμα της μηχανής. Σκοπός, να είναι πιστό στο ύφος των παλιών μηχανών - βιομηχανικός σχεδιασμός - νίκελ - ατσάλι. Αν και είχα κατά νου να σχεδιάσω ένα σώμα στο ύφος μιας Arriflex, αμέσως απέκτησε μια έντονα - μοντέρνα γραμμή που περισσότερο έμοιαζε με μηχανή του μέλλοντος παρά με οτιδήποτε άλλο.
Τελικά, αφαιρέθηκε το σώμα, αναγκαία θυσία και λυτρωτική πράξη μιας και με την αφαίρεση αυτή απαλλάχτηκα από ρεαλιστικές δεσμεύσεις και προβληματισμούς σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της μηχανής και αν αυτό θα φανεί η όχι μιας και είχε ήδη φτιαχτεί.
Όμως, αυτό με ανάγκασε να αφιερώσω πολλές ημέρες στον μηχανισμό κλείστρου ο οποίος είναι αναλυτικός και συνεπής με την πρακτική των κλείστρων, αλλά και με την κουρτίνα του ενδιάμεσου θαλάμου.
Επίσης, μεγάλο και σημαντικό βάρος εξαιτίας της έλλειψης σώματος, έπεσε στο σχεδιασμό του φακού. Αρχικά είχα κατά νου να σχεδιάσω έναν ζοομ της κλασσικής σχολής. Δηλαδή μαύρο χρώμα με έντονο βιομηχανικό νίκελ και πολλά γκρουπ, με προσεγμένα δακτυλίδια όπως συναντάμε στους φακούς κυρίως της σχολής του '70 - '80.
Τελικά, ο φακός αν και πολύπλοκος, φτιάχτηκε πολύ γρήγορα - σαν μια αόρατη δύναμη να με οδήγησε από την αρχή έως το τέλος. Αυτό με προβλημάτισε αρκετά και πίστευα ότι κάποια μεταφυσική δύναμη με οδήγησε.
Όμως, βρέθηκε η εξήγηση.
Μετά από καιρό αφού παραδόθηκε
το σήμα, ξαφνικά μια μέρα συνάντησα έναν από τους παλιούς αγαπημένους μου φακούς τον οποίο έχω στη συλλογή μου, και είχα παντελώς ξεχάσει.
Τον θρυλικό 85 - 250mm της Νikon μοντέλο της δεκαετίας του 60.
Τότε κατάλαβα, ότι υποσυνείδητα σχεδίασα αυτόν τον φακό, τον οποίο έχω μελετήσει κατά καιρούς λεπτομερώς για αυτό ανήκει και στους πολύ
αγαπημένους
μου.
Η κάμερα πήρε την ονομασία Roza Cine Cam από την Ρόζα, την αγαπημένη μας συνοδοιπόρο.
Νίκος Ζάππας
Σκηνοθέτης
Αθήνα, Μάρτιος 2020